BIOrę - SKLEP ZERO WASTE W POZNANIU

Mamy coś idealnego dla zwolenników słodkich śniadań. Kremowy pudding z kaszy jest idealnym sposobem na słodki początek dnia oraz jest dobrą alternatywą dla tak znanej nam wszystkim owsianki! A co najlepsze - można improwizować w kwestii dodatków - dżem, świeże owoce, bakalie.. jak kto lubi :)

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 1 spora łyżka masła orzechowego (u nas masło orzechowe kremowe z Basi Basi)
  • 2 spore łyżki sproszkowanych daktyli (lub innego słodzika)
  • 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić kolejną łyżką słodzika lub pominąć)
  • 1 łyżka pokruszonych ziaren kakaowca
  • 100 ml mleka roślinnego (najlepiej niesłodzonego)
  • 1 łyżka cynamonu (lub więcej jeśli ktoś lubi :) ) 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki uprażonych jabłek (u nas z dodatkiem cynamonu i odrobiny sproszkowanych daktyli)

Wykonanie:

Kaszę ugotować i zblendować (najlepiej jeszcze ciepłą) na gładką masę ze wszystkimi składnikami. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka. Jabłek najlepiej uprażyć więcej, bo 2 łyżki idą do samej masy a można dodać jeszcze na wierzch :)

Wcinać z ulubionymi dodatkami, domowymi konfiturami, świeżymi owocami i tak dalej...