BIOrę - SKLEP ZERO WASTE W POZNANIU

Często stosowane w kuchni wegańskiej, płatki drożdżowe nieaktywne, doskonale sprawdzają się jako zagęstnik do zup i sosów, dodatek do past, dipów, sałatek... Zblendowane z orzechami i oliwą świetnie sprawdzą się jako zamiennik sera żółtego. 
Posypane na pizzy czy spaghetti nie rozpuszczą się jak ser, ale smakiem z powodzeniem mu dorównają :)
Można dodawać je również do tofu czy pesto, do kanapek, warzyw, kasz, koktajli...

Ale czym są płatki drożdżowe nieaktywne? Jak nazwa wskazuje, są nieaktywną formą drożdży. Możemy je spożywać bez ryzyka, jakie wiąże się ze spożywaniem zwykłych drożdży, ponieważ nie fermentują. Należy pamiętać, że nie są to drożdże piekarskie ani suszone.

Dlaczego warto mieć je wśród swoich przypraw? Nie dość, że mają wiele zastosowań kulinarnych, to zawierają też niezwykle dużo składników odżywczych: witaminy z grupy B, kwas foliowy, białko, fosfor, potas, magnez, wapń, chrom, błonnik, kwas asparaginowy.