BIOrę - SKLEP ZERO WASTE W POZNANIU

Pamiętacie, że można dostać u nas mak niebieski bio z uprawy czeskiej ?

Mak jest doskonałym źródłem wapnia ale i także miedzi, magnezu, żelaza, fosforu i cynku. Właśnie z maku niebieskiego tłoczy się na zimno olej makowy - zawiera przecież nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6), które korzystnie wpływają na pracę serca, nerek i wątroby.

W okresie świątecznym wszyscy wiemy jak używać maku. Ale kiedy ten czas mija, zwykle odstawiamy mak, bo nie wiemy co z nim zrobić! No to my Wam podpowiemy, że.. można zrobić z nim pyszne naleśniki śniadaniowe :)

Składniki (wszystkie składniki sypkie dostaniesz w BIOrę):

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki skropi z tapioki
  • 1/3 szklanki maku niebieskiego
  • sok wyciśnięty z 5 mandarynek/3 pomarańczy/dowolna ilość
  • mleko roślinne lub woda do nadania płynnej konsystencji ciasta (lub po prostu większa ilość soku)
  • szczypta sody 
  • wybrany słodzik do smaku (tu->inulina z agawy)

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać razem w misce, następnie dodać sok z mandarynek i znów wymieszać, jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać znów soku/mleka/wody.

Smażyć na złoty kolor, zajadać i cieszyć się orzeźwiającym, cytrusowym smakiem​.