BIOrę - SKLEP ZERO WASTE W POZNANIU

Jest to jedno z dań obiadowych, które mógłbym jeść codziennie. Nie wiem, co my widzę w tym połączeniu, ale naszym kubkom smakowym odpowiada do tego stopnia, że z każdą kolejną pochłanianą porcją mogę jedynie myśleć: „doskonałość w czystej postaci”.

Powiem Wam, że nie tylko samo smakowanie tej potrawy jest pięknym przeżyciem. Dla mnie jej kosztowanie zaczyna się od przygotowywania kremu. Kiedy wrzucam por i po kilku minutach otwieram garnek, by dorzucić pozostałe składniki, czuję zapach, który łagodzi wszelkie stresy i smutki. Który przywołuje wspomnienia Maminego rosołu. Który pozwala sobie przypomnieć o tym, że na świecie jest mnóstwo piękna. Chociażby w postaci tego aromatu.

Jednak największą przyjemnością jest samo spożywanie tego dania. Smaki są w nim połączone tak doskonale, że każda zmiana składu spowodowałaby, że przestałoby być tak doskonałe. I mimo swojego wyrafinowania jest niesamowicie pożywne (zapewne dzięki dodatkowi kaszy gryczanej).

Zachęcam Was do spróbowania tego kremu – jest jednym z lepszych, jakie smakowaliście. I nie zapomnijcie o grzankach z własnego chleba. Stanowią idealny wręcz dodatek. Smakowy i… kolorystyczny :).

Składniki

dla 2 głodnych osób

1,5 litra wody

ćwiartka selera, 150 g

2 małe ziemniaki, 100 g

1 duża cebula, 200 g

1 mała główka czosnku

2 małe pory, 150 g

½ łyżeczki oregano

1 łyżeczka majeranku

½ łyżeczki lubczyku

1 łyżka czosnku niedźwiedziego

¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

½ łyżeczki soli

kilka gałązek natki pietruszki (1 łyżeczka suszonej)

100 g kaszy gryczanej palonej

Wykonanie

1. Wodę zagotować i wrzucić posiekany seler i ziemniaki. Gotować przez co najmniej 1 minutę.

2. Dodać posiekaną cebulę, posiekany czosnek, posiekanego pora, oregano, majeranek, lubczyk, czosnek niedźwiedzi oraz czarny pieprz. Gotować przez co najmniej 1 minutę.

3. Dodać sól. Gotować przez co najmniej 1 minutę.

4. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotować przez co najmniej 1 minutę.

5. Dodać kaszę gryczaną. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15-20 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.