BIOrę - SKLEP ZERO WASTE W POZNANIU

Zrobione, więc chciałabym się się pochwalić i podzielić 
Amarantuski - przepis już od dawna był wpisany do mojego specjalnego zeszytu z przepisami. Dział - błyskawiczne zdrowe przekąski dla dzieci
Widać na zdjęciu jak znikają 

Składniki na podwójną porcję - bo warto od razu zrobić więcej:

  • 3 szklanki poppingu (amarantus ekspandowany) - do kupienia w BIOrę
  • 2 szkl mąki z amarantusa (albo orkiszowej, albo pszennej) - do kupienia w BIOrę
  • 1/4 szkl ksylitolu - do kupienia w BIOrę 
  • 1 szkl rodzynek - do kupienia w BIOrę
  • 1 szkl jagód goji (opcjonalnie) - do kupienia w BIOrę
  • szczypta soli (spora) - do kupienia w BIOrę
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody
  • 80 g masła
  • 2 jajka

Wykonanie:

Mieszamy suche z rodzynkami (amarantus, mąka, sól, proszek i soda).
Mieszamy mokre z cukrem (rozpuszczone masło, jaka).
Dodajemy mokre do suchego i mieszamy 
Nakładamy łyżką na blaszkę albo lepimy kulki i spłaszczamy.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 8-10 minut.

I już  Wpadacie do BIOrę po składniki?