BIOrę - SKLEP ZERO WASTE W POZNANIU

Czy jedliście już kiedyś Brownie z cukinii? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. ​​Wyobraźcie sobie wilgotne ciasto o tak aksamitnej konsystencji, że zastanawiacie się, jak to możliwe, że ten wypiek jest zdrowy. Przypomnijcie sobie ten czekoladowy aromat, towarzyszący pieczeniu deserów z dodatkiem kakao. Widzicie to oczami swojej wyobraźni? No właśnie. Takie jest właśnie to ciasto z cukinii.

Pewnie obawiacie się, że ciasto warzywne nie może być smaczne. Powiem Wam jednak, że ten wypiek wcale nie smakuje jak zupa jarzynowa. Cukinia jest na tyle wspaniałym warzywem, że z wielką chęcią poddaje się dominacji innych smaków (takich jak smak kakao), a jednocześnie przekazuje ciastom swoje niezwykłe zalety takie jak wilgotność i konsystencja. Dlatego właśnie cukinia była ceniona w Ameryce już wiele lat temu.SML                                                                                      

Dodam jeszcze, że dzięki swojemu składowi wypiek ten może stanowić pełnowartościową przekąskę dla szczególnie wybrednych łasuchów. Drugie śniadanie o smaku czekolady? To marzenie każdego z nas.

Aha, jeszcze jedno. Ciasto jest bardzo mało słodkie. Zatem jeśli macie ochotę zrobić z niego coś bardziej deserowego, przełóżcie wypiek konfiturą wykonaną z samych owoców (najlepiej wybierzcie jakieś słodkie, chociażby jabłka czy morele; świetnie z czekoladowym smakiem łączą się też śliwki) lub dodajcie do ciasta garść suszonych owoców.

Smacznego! U nas ciasto zniknęło w ciągu jednego dnia. U Was będzie zapewne podobnie :).

 

Składniki (na foremkę o wymiarach 13x20 cm):

  • 25 g miękkiego masła klarowanego (można zastąpić olejem kokosowym, jeśli preferujecie SUPER FOODS)
  • 25 g oleju kokosowego
  • 150 g słodkiego jabłka (zmiksowanego na gładką masę lub startego na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 jajka
  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki gryczanej (można zastąpić jaglaną, jeśli nie lubicie smaku gryki)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 35 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 350 g cukinii, startej na drobnych oczkach

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C (w trybie góra-dół, bez termoobiegu).

2. Suche składniki dokładnie wymieszać i odstawić.

3. Masło i olej kokosowy ucierać kilka minut na wysokich obrotach miksera.

4. Dalej ucierając, dodać jabłko, a następnie po jednym jajku (po każdym miksować około 2 minuty).

5. Zmniejszyć obroty miksera. Do masy dodawać małymi partiami suche składniki.

6. Następnie dodać cukinię i wymieszać.

7. Piec 65 minut w 175 st. C (można krócej, jeśli patyczek jest suchy po 55 minutach).